Doğalgaz ‘aut’, geri dönüşümlü enerji ve hidrojen ‘in’

HABER | BASRİ DOĞAN – AMSTERDAM,Tr724

Küresel ısınma ve doğal gazların çıkarılmasının deprem risklerini artırması, kendi kendine yeten enerji yakıtlarını ile plastic oil alternatifini cazip hale getiriyor. Avrupa’da bu enerji türlerinin kullanılması için öncülük eden isimlerden Cees Buys, konutların hidrojen enerjisi ile ısıtılmasının yanı sıra geri dönüşümlü enerjilerin hayata geçirilmesi konusunda dünya çapında projeler yürütüyor.

Hollandalı girişimci Buys, kendi ülkesinde sosyal konut projesine yöneldiğini belirtiyor ve ’’Öncelikle kendi kendine yeten enerji yakıtını sağlamak için plastic oil konseptini gerçekleştiriyoruz.’’ diyor. Buys ‘plastic oil’ projesini şöyle özetliyor: ’’Bunlar yüzde 100 fosil atıklardır. Atık plastikleri orijinal hammaddesine piroliz sistemi ile dönüştüren bir üretim şeklidir. Sosyal Konutlarda bu yakıtların kullanılmasıyla, çevreye zararlı plastikler yok edilip yakıt olarak sosyal konutlara enerji sağlayacak. Dışarı atılan cam, kağıt, metal, plastik gibi maddeler geliştirdiğimiz geri dönüşüm projesi ile yakıt olarak kullanılarak yaşanılabilir dünya ve çevre bırakacak bize. Organik atıklar belli fermantasyon çukuruna dökülecek ve bir jeneratör vasıtası ile enerji dönüşümü sağlayacak.”

Yaptıkları çalışmaları Hollanda ile sınırlı tutmadıklarını kaydeden Cees Buys, farklı ülkelerde projeler yürüttüklerini anlatıyor. Buys, açlık ve sefalet ile gündeme gelen Haiti’de plastik ürünleri geri dönüşüme kazandırarak katı yakıt üretme projesi yürüttüklerini hatırlatıyor. Hedeflerinin bu ülkelerde istihdam da sağlamak olduğuna işaret eden Buys’a göre, bu proje ile çocuklar çöpten ekmek toplamayacak, kendilerini ayakta tutacak bir gelire sahip olacaklar ve geri dönüşüm projesi ile ailelerine katkı sağlayacaklar.

2019’DA KONUTLAR HİDROJEN İLE ISITILACAK

Sürdürülebilir enerji arayışı konusunda çalışmalara ağırlık veren Hollanda, 2019 yılından itibaren konutları hidrojenle ısıtmayı planlıyor. Rotterdam’a bağlı Rozenburg ilçesindeki bir site, pilot bölge olarak 2019 yılından itibaren hidrojenle ısıtılacak. Bir kaç ayrı bloktan oluşan siteye, hidrojenle çalışan iki yeni merkezi ısıtma kazanı kuruldu. Binanın dışında geçici olarak kurulan bir depodan elde edilecek hidrojen, ısıtma kazanlarına aktarılacak. Su ve elektrikten üretilen hidrojen, doğalgazın yeni alternatifi olacak. Hollanda bir yıl sonra ülke genelinde doğalgaz çıkarma işine son verecek. Hidrojen, yanarken karbondioksit açığa çıkarmadığı için “çevre dostu” yakıt olarak tanımlanıyor. Sanayide yaygın bir şekilde kullanılan hidrojen, konutların ısıtılmasında ilk kez denenecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin