Dışişleri personeline yönelik işkencenin kan donduran detayları

Fotoğraf temsilîdir.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan Dışişleri Bakanlığı’ndan atılan personele yönelik işkencenin kan donduran detayları ortaya çıktı. Mali Şube’de bulunan ve yaklaşık 100 kişi olduğu belirtilen diplomatların ‘makattan cop sokma’, ‘bayılıncaya kadar dövme’ ve ‘işkenceye maruz kalanları izletme’ gibi insanlık dışı muamelelere maruz kaldığı ileri sürülüyor.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün twitter hesabından yaptığı açıklamada eski Dışişleri personeline ‘cop sokma’ dahil ağır işkenceler yapıldığını dile getirmişti.

Gergerlioğlu’nun “@TC_icisleri bir açıklama yapmalı.! Türkiye nereye gidiyor?” çağrısına İçişleri Bakanlığı’ından henüz bir açıklama gelmedi ancak yapılan işkence ile ilgili bilgiler sızdı.

10-15 diplomat işkence gördü

İddialara göre, Ankara Emniyeti’nde bizzat mağdur ve görgü şahitleri tarafından tespit edilen en az 4 ayrı vakada 4 diplomata insanlık onuruna yakışmayacak işkenceler yapıldı. İşkenceye bizzat maruz kalan diplomatlar, duydukları işkence seslerine bakılırsa sayının daha fazla olabileceğini belirtiyor. Ancak bunlardan sadece 4’ünün isim ve yüzü teşhis edilebildi. İşkence yapılan kişi sayısının 10 ile 15 arasında olabileceği kaydediliyor.

İşkencenin Ankara Emniyeti’ne dışarıdan gelen ve kendilerini MİT olarak tanıtan kişiler tarafından yapıldığı ifade ediliyor. Ancak bu kişiler gerçekten MİT personeli mi, yoksa farklı bağlantıları olan kişiler mi belli değil.

Doktor darp raporu bile yazmadı

Bir işkence vakasında bayılana kadar dövülen bir diplomat hastaneye kaldırıldı ancak doktor buna dair herhangi bir rapor düzenlenmedi. Diğer bir vakada milletvekili Gergerlioğlu’nun ifade ettiği ‘makattan cop sokma’ hadisesi yaşandı. Bir başka olayda ise dövülen iki diplomat birbirlerine gösterilerek işkenceye tabi tutuldu.

Vakalardan birinde işkence darp izi bırakmayacak şekilde yapıldı, ancak dayanılmayacak metotlar kullanıldı. Bu şekilde işkence gören bir diplomata matbu olarak hazırlanmış bir ifade tutanağını kabul etmeye ve imzalamaya zorlandı.

Zorla ifade imzalatma çabası 

Mali Şube’de yapılan işkencenin hala devam ettiği ve gittikçe daha da ağırlaşacağına dair endişeler dile getiriliyor. Bazı avukatların da bu yönde duyumları olduğu belirtiliyor. Özellikle Dışişleri soruşturmasında daha önce ‘itirafçı’ olarak konuşan Yunus Şimşek ve Halit Akgün isimli kişilerin ismini verdiği diplomatlara işkence ile ifade imzalatılmaya çalışıldığı ileri sürülüyor.

Fethi Güler isimli diplomat ise kısa süre önce twitter hesabından şu mesajı paylaşmıştı:

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin