Diliniz sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Dilinizde oluşan ağrı, kaşıntı, görünümde farklılık ve koku gibi faktörler hastalıkların ipuçlarını veriyor. International Journal of Biomedical Engineering and Technology isimli dergide yayınlanan çalışmada, dilin hastalıkların teşhisinde önemli bir organ olduğu anlatıldı.

Kendinize dil çıkarın. Normalin dışında bir görüntüsü varsa hayatınızda değiştirmeniz gereken şeyler var demektir. Eğer dilimizin altındaki damarlar fazla ise aşırı şeker ve tuz alıyorsunuz, bunu azaltmamız lazım. Eğer dilin üstünde koyu kırmızı bir renk varsa, acıdan ve baharatlardan uzak durmamız gerekiyor. Dilin düz olması gerekirken kenarlarında diş izi varsa karaciğer ve safra kesesinde sorununuz olabilir. Diliniz soluk renkli ise pembeliği kaybolmuşsa bu sizin kansız olduğunuzu gösterir. Kan yapıcı yiyecekler tüketmeli, kafeini azaltmalısınız. Özellikle dilin ucunda oluşan değişiklikler kalp ve akciğer ile ilgili problemleri gösterir. Sizin de dilinizde aşağıdaki belirtiler varsa dikkat edin:

Yumuşak ve solgun görünüm: Diller biraz tümsekli ve girintili çıkıntılı olur, fakat diliniz yumuşaksa bu durum B12 veya demir eksikliğinin belirtisi olabiliyor.

Siyahlaşma veya dilde tüylenme: Bu gerçekten dilinizde tüy çıkması anlamına gelmiyor, diliniz tüylenmiş gibi görünüyor. Dilin üzerinde salgı çoğalıyor ve rengi koyulaşıyor. Ağız hijyeninin kötü olduğunun belirtisidir. Kötü ağız hijyeni de kalp krizi riskini artırır. Ayrıca siyah dil mantar enfeksiyonunun belirtisi olabiliyor. Bağışıklık sistemi çökenlerde ve diyabet hastalarında da aynı durum görülüyor.

Çok büyük dil: Dilinizin şiştiğini veya büyük göründüğünü hissederseniz bu durum hipotiroid belirtisi olabilir. Vücudunuz yeterince tiroid hormonu üretmiyor, bu da metabolizmanızı yavaşlatıyor ve enerjinizi azaltıyor.

Yarılmış dil: Dilinizin üzerinde veya yanlarında çatlaklar ya da oyuklar farkederseniz otoimmün bozukluğunuz olabilir. Bu hastalıkta, vücut kendi dokularına karşı uygun olmayan bağışıklık yanıtı oluşturur.

Beyaz dil: Dilinizin beyazlaması mantar enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Çünkü ağzınızdaki mantarla savaşan bakterilerin doğal seviyesi alt üst oluyor.

Sık sık oluşan aftlar: Doktorlar bu rahatsız edici, ağrılı aftların neden oluştuğundan emin değiller. Stresli olduğunuzda, baharatlı yiyecekler tükettiğinizde, grip ya da soğuk algınlığı döneminlerinde ve bağışıklık sisteminiz fazla çalıştığında aftlar daha çıkıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin