Çok yiyen değil sağlıklı beslenen hasta olmaz!

Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcaklık değişimleri sırasında hastalıklar sık sık kapınızı çalar. Bu dönemlerde en iyi korunma yöntemi sağlıklı beslenmeden geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Enfeksiyonlara karşı özellikle A ve C vitamininden zengin turunçgiller, nar, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka ve tere başta olmak üzere vücudumuz için çok değerlidir.” diyor. Hareketliliğin azaldığı kış ve sonbahar aylarında grip gibi olası enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız önemli. Tamam bunun için düzenli egzersiz yapılmalı. Peki beslenme nasıl olmalı?

A ve C vitamini

Öncelikle meyve, sebze ve lifli beslenmeye özen gösterilmeli. Bol lif içeren meyve ve sebzelerin kırmızı, mor, turuncu, yeşil renkleri ne kadar iyi antioksidanlar içerdiklerinin kanıtıdır.

Her gün 2-3 fincan bitki çayı

Meyve ve sebzelerin yanı sıra tam buğday, çavdar, kepekli ekmek tüketilmeli. Yulaf ezmesi ve kuru baklagiller beslenme planına eklendiğinde büyük oranda lifli beslenirsiniz. Yoğurt, kefir gibi probiyotikler de vücut direncimizi artırır. Enfeksiyonlara karşı bazı bitki çaylarını tüketmenin faydası çok. Her gün 2-3 fincan ıhlamur, zencefil, adaçayı, kuşburnu ya da ekinezya çayı bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Omega-3 yağ asidi de bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Omega-3 en fazla balıkta, semizotu ve cevizde bulunur.

Bol bol çorba ve su

Soğuk havalarda çorba içmeyi deneyin. Vücudun ihtiyacı olan ortalama 10 bardak (2 litre) suyu ihmal etmeyin. Su ihtiyacı idrarın renginden de anlaşılabilir. Koyu sarı ise su ihtiyacı karşılanmamış demektir. Su tüketimi, birçok faydasıyla birlikte metabolizmayı hızlandırmaya da yardımcı olur.

Tansiyon hastaları! Turşuya dikkat…

Turşu bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırır. C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitamin ve mineralleri turşudan alabiliriz. Fakat tuz oranı yüksek olduğu için özellikle tansiyon hastalarının dikkatli olması lazım.

Lifli besinler, bitki çayları, antioksidanlar…

İlaçların atıklarının bağırsaklara verdiği zarardan korunmak, kabızlık ve ishal için lifli besinleri ihmal etmeyin. Soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve boğaz kuruluğunu önlemek istiyorsanız, kuşburnu çayını baş köşeye koyun. İhtiyacınız olan antioksidanları almak için et, süt, yoğurdu tadımlık dahi olsa sofranızdan eksik etmeyin. Hastalık sırasında bakteri ve virüslere karşı vücudunuzun savaşçılarının en büyük destekçisinin bunlar olduğunu unutmayın.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin