Çok terliyorsanız, nasılsa geçer demeyin!

Spor, heyecan veya korku gibi anlarda, vücudunuz terleyerek reaksiyon verir. Dahiliye Uzmanı Dr. Mahmut Demirci, ortada bu nedenler yokken sürekli terliyorsanız bu durumu ciddiye alın uyarısında bulunuyor.

Vücudun sıcak ve soğuk karşısında dengesini sağlayan, yani vücut ısısını ayarlayan terleme mekanizması istek dışı çalışan bir mekanizmadır. Vücutta 2-4 milyon arasında bulunan ter bezlerinin sayısı kadınlarda daha fazla olmasına rağmen erkeklerde daha aktif çalışır. Isı dengesinin yanında spor, heyecan, korku veya sinirlenme gibi durumlarda terleme artar. Ancak ortada bu nedenlerin hiçbiri yokken gerekli miktardan fazla terleme yani hiperhidroz görülebiliyor. Aşırı terleme sadece el ve ayaklarda olabildiği gibi vücut genelinde de yaşanabilir. 30 yaş sonrası daha fazla ortaya çıkan genel terleme sorunu, sistemik bir hastalığın habercisi olabilir.

Beslenme tarzınızı gözden geçirin

Daha çok hormonal rahatsızlıkların neden olduğu aşırı terleme durumunda metabolizmayı hızlandıran hastalıklar araştırılmalı. Hipertiroidi yani tiroit bezinin aşırı çalışması terlemeye en sık neden olan sistemik hastalıkların başında geliyor. Bu nedenle hipertiroidinin diğer belirtileri olan çarpıntı, kilo kaybı, ellerde titreme, sinirlilik ve saç dökülmesi belirtileri kontrol edilmeli.

Terlemenize sebep olan hastalıklar şunlar olabilir:

  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Ateş ve enfeksiyonlar
  • Tüberküloz
  • Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri
  • Diyabet, Düşük kan şekeri yani hipoglisemi
  • Tiroid bezinin normalden fazla çalışması
  • Kalp hastalıkları
  • Bazı kanser türleri
  • Tiroit hormonu, morfin, ağrı kesici, ateş düşürücü ya da antidepresan gibi bazı ilaç türleri

Aşırı terleme ve terlemenin durmadığı durumlar, uykuda terleme ile birlikte göğüs ağrısı, ateş, hızlı nabız, nefes darlığı, kilo kaybı gibi belirtiler varsa en kısa sürede bir uzmana başvurmalısınız.

Hiperhidroz yani aşırı terleme tedavisi nedene ve şiddetine bağlı olarak değişit. Terleme neden olabilecek hastalıklara yönelik tetkikler yapılmalı ve altta yatan bir rahatsızlık varsa belirlenmelidir. Terleme tedavisinde medikal ve cerrahi tedavinin yanında farklı yöntemler kullanılarak sorundan tamamen kurtulmak mümkün.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin