Çok susuyorsanız bunu ciddiye alın!

Tuzlu yiyecek tükettiğinizde ya da çok fazla hareket halinde olduğunuzda susarsınız. Bu normal. Ancak, yeterince su içmenize rağmen kendinizi susuz hissediyorsanız, ağız kuruluğu yaşıyorsanız bu bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bunlar neler olabilir tek tek göz atalım:

Diyabet: Kan şekeri seviyeniz çok yükseldiğinde, vücudunuz aşırı glikozdan kurtulmak amacıyla daha fazla idrar üretmesi için böbreklerinize baskı yapar. Sık idrara çıkma susuzluğu getiren bir başka belirtidir. Açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, asabiyetin yanı sıra aşırı susama ve idrara çıkma gibi belirtileriniz varsa kan şekerinizi ölçtürün.

Şekersiz diyabet hastalığı: Yalancı diyabet hastalığı bildiğimiz şeker hastalığıyla ilişkili olmamasına rağmen susuzluk ve aşırı idrara çıkma gibi aynı belirtileri taşır. Şekersiz diyabet vücudunuzda su emilimini etkileyen hormon dengesiyle karakterizedir. Sık tuvalete giderek fazla miktarda su kaybedersiniz ve susuzluk vücudunuza zarar verir.

Ağız kuruluğu: Ağız kuruluğu sıklıkla aşırı susamayla karıştırılır. Tükürük akışının azalmasına ya da tükürük bileşimindeki değişikliğe bağlı olan ağız kuruluğu normal değildir. Tükürük bezleriniz yeterince tükürük üretmezse ağız kokusu, çiğneme güçlüğü, koyu kıvamlı ve ip gibi bir tükürük oluşumuna neden olur. Ağız kuruluğu alerji ve araç tutması için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da karşınıza çıkabilir. Ayrıca ağız kuruluğuna yol açan birçok hastalık vardır, bu nedenle hastaneye gitmelisiniz.

Anemi: Kanamalı ülser ya da yoğun adet dönemi gibi nedenlerle sürekli ya da ani kan kaybı aneminin en yaygın nedenlerindendir. Vücudunuz yerine koyabileceğinden daha hızlı kırmızı kan hücresi kaybeder. Bu da susuzluğa yol açar. Yoğun adet döneminin en yaygın nedenlerinden biri de tiroid düşüklüğüdür. Bu durum da kadınların susamasına neden olur.

Düşük kan basıncı: Kronik stres böbrek üstü bezlerinin az çalışmasına yol açar. Bu nedenle stres arttığında kan basıncında düşme oluşur. Bu da baş dönmesi, depresyon, anksiyete ve aşırı susuzluğa neden olur. Kan basıncınızı artırmak için daha fazla su içmelisiniz. Bunun uzun soluklu çözümü stresi azaltmak ve stresle daha iyi mücadele etmektir.

Beslenme: İdrar söktürücü özelliği olan gıdalar (kereviz, kuşkonmaz, limon, kavun, zencefil, maydanoz ve pancar) sizi susatabilir. Çünkü bu gıdalar daha fazla tuvalete gitmenize yol açar. Sağlığınız için faydalı olan bu gıdaları tüketirken susuzluğunuzu da kontrol altında tutmalısınız.

Adet döngünüz: Adet döneminizde acil su içme ihtiyacınız olursa endişelenmeyin, bu normaldir. Östrojen ve progesteron seviyeleri sıvı hacmini etkileyebilir. Hücrelerinizden kaybettiğiniz kana ilave olarak, adet döngünüz yoğun geçiyorsa susuzluğunuzda dengeleyici bir artış olur. Bu dönemlerde bol su tüketin. (Populerdergi)

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin