Çocukların diş sağlığında anne ve babaların yaptığı 7 hata

Çok sayıda aile çocuklarının ağız hijyeni konusunda yanlış uygulamalara imza atıyor. Uzmanlara göre, bu sebepten ötürü, 2-11 yaş aralığındaki çocukların yüzde 42’sinin süt dişlerinde çürükler var. Yaşları 6-11 olan çocukların da yüzde 21’inin kalıcı dişlerinde çürük sözkonusu. Peki bu tabloya yola açan anne ve babaların yaptığı en büyük hatalar nelerdir ve ebeveynler çürükleri önlememek için ne yapmalıdır?

Çocukların dişlerini kendilerinin fırçalamasına izin vermek: Birçok çocuk 8 yaşına gelene kadar dişlerini etkili şekilde kendi fırçalama yeteneğine sahip değildir. Anne veya babalar diş fırçalamayı denetlemeli ve her dişin yüzeyinin temizlendiğinden emin olmalıdır.

Çocuğa yatakta biberon vermek: Diş çürüğüne neden olmanın en kolay yolu budur. Araştırmalara göre, ailelerin yüzde 85’i bebeklere yatakta biberonla içecek vermenin iyi bir düşünce olmadığını söylüyor. Ancak sadece yüzde 20’si bunu uyguluyor. Ağızda biberon olma alışkanlığı ağızdaki şeker ve bakteri seviyesini yüksek tutar. Bebeğiniz gece uyanınca beslerseniz ağzının içini silin veya dişleri varsa dişlerini fırçalayın.

İlk dişhekimi randevusunu geçe bırakmak: Uzmanlar çocukların çürüklerini ve enfeksiyonlarını 2-3 yaşlarında genel anestezi altında yaptıklarını söylüyorlar. Çünkü aileler bebeklerini dişhekimine yeterince erken yaşta götürmüyor. Uzmanlar, bebeğin ilk dişi çıktığında ya da ilk doğum gününe kadar bebeğin dişhekimine götürülmesini öneriyor. Dişhekimi ziyaretleri her 6 ayda bir tekrarlanmalı.

“Sağlıklı” gıdalar: Muz, kuru üzüm, tam tahıllı krakerler sağlıklı görünür, fakat bu gıdalar yapışkandır ve dişin üzerindeki çukurlarda birleşip şekerleşir ve çürüklere neden olur. Bu yiyecekleri yalnız yemek yerine başka yiyeceklerle birlikte tüketin ve mutlaka dişinizi fırçalayın.

Diş çürüklerinin büyük sorun olmadığını düşünmek: Diş çürüğünün basit bir şey olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat çürükler çocuğun tüm hayatını etkiler. Sağlıklı süt dişleri kalıcı dişlerin yerini muhafaza eder. Eğer çürük enfekte olursa kalıcı dişin gelişimini de etkileyebilir. Apse olursa çocuğun tedavi için anesteziye ihtiyacı olur. Erken yaştaki çürükler tedavi edilmeyince konuşma sorunlarına, uykusuzluğa ve hatta kendine olan saygının azalmasıyla, okul performansının düşmesine yol açar.

Florür kullanmak mı, kullanmamak mı?: Florür tartışmalı bir konu olmasına rağmen, uzmanların çoğu diş çürüklerini önlemenin en iyi yollarından birinin florür olduğu konusunda hem fikir. Bunun için uygun doz çok önemli. 3 yaş ve altı çocuklar için pirinç tanesi kadar macun, 3-6 yaş çocuklar için ise bezelye kadar macun yeterli.

Çocukların şekerli, gazlı ve sporcu içecekleri tüketmesi: Büyük çocuklarda diş çürüklerinin en yaygın nedeni öğle yemeğinde, oyun oynarken ya da evde gazlı içecekleri içmeleridir. Tüm gün dişlerin asitle yıkanmasıyla ağzınızdaki pH dengesi yenilenemiyor ve dişler çürüyor. Bu içecekleri sınırlandırmalısınız ve içtikten sonra dişlerini fırçalamasını sağlamalısınız.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin