Çocuğunuzu bronşiolitten korumak sizin elinizde!

Çocuklarda sık görülen bronşioliti, nem, ani ısı değişiklikleri, ev tozları ve çiçek polenleri tetikliyor. Ancak asıl kaynağı griptir. Bronşiolit hastalarının yüzde 90’ının ailesinde gribal bir enfeksiyon hikayesi bulunuyor. En önemli belirtilerinden biri solunum sıkıntısı olduğundan, anne babalar hemen astımı düşünüyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaan Kadıoğlu, akut bronşiolitin, özellikle iki yaş altı çocuklarda küçük hava yollarının iltihabi tıkanıklığı sonucu ortaya çıktığını ve alt solunum yollarının en sık görülen hastalığı olduğunu söylüyor. ’’Hastalık bir hafta içinde zirve yapar, öksürük ve solunum sıkıntısına da yol açar. Bir haftanın sonunda yavaş yavaş iyileşme başlar.’’ diyor.

Dr. Kaan Kadıoğlu, iki aydan daha az veya hiç anne sütüyle beslenmemiş bebekler, sigara dumanına maruz kalan ve doğuştan kalp veya akciğer sorunu bulunan bebekler ile prematüre dünyaya gelen bebeklerin bronşiolite daha yatkın olduğunu belirtiyor. Hastalığın, öksürük aksırma ile ortama yayılan virüs dolu partiküller sayesinde kolayca bulaşabildiğine dikkat çekiyor. Soluk alıp verme, burnun el ile teması, elin eşya veya kişilere doğrudan dokunması en sık bulaşma sebepleri arasında sayılıyor. Buna engel olmak için çocuklara küçük yaşlardan itibaren özellikle de yemeklerden önce ve sokaktan eve geldiklerinde el yıkama alışkanlığının kazandırılması büyük önem taşıyor.

Bronşiolit genellikle iyi huylu bir hastalıktır ve doğru tedavi ile bir ay içinde tamamen iyileşir. Tedavide, ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan ilaçlardan faydalanılabilir. Nefes almada güçlük sorunu için de nefes açıcı ilaçlar verilebilir. Virüslerin neden olduğu bronşiolit hastalığında antibiyotikler etkisizdir. Bu nedende birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotik, bu hastalık için uygun değildir. Peki hastalığa yakalanmadan bronşiolitten korunmanın yolları yok mu? Dr. Kaan Kadıoğlu bunun için 10 tavsiyede bulunuyor:

  1. Grip hastası aile büyükleri, bebeklerden ve çocuklardan mümkün olduğunca uzak durmalı. Hastalar koruyucu maske kullanmalıdır.
  2. Ev ortamı sık sık havalandırılmalı.
  3. Hijyen kurallarına uyulmalı, ev düzenli olarak temizlenmelidir.
  4. Çocuklar kapalı mekanlardan uzak tutulmalı.
  5. Çocuğun sigara dumanına maruz kalmasına kesinlikle izin verilmemelidir.
  6. Anne sütü ile beslenme desteklenmelidir. Bebeklerin özellikle ilk 6 ay anne sütü almalarına dikkat edilmelidir.
  7. Çocukların bol sıvı alması, günlük taze sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır.
  8. Çocukların yanında parfüm ve deodorant kullanılmamalı.
  9. Hastalığın salgın yaptığı dönemlerde, çocukları kreş gibi ortamlardan uzak tutmalıdır.
  10. Aile bireyleri, bronşiolite ve bulaş yollarına karşı bilinçlendirilmeli.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin