CHP’li vekil sordu: Beş denetimde köftesinde domuz eti çıkan firmaya ne yaptınız?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulunda ‘Gıda Terörü’ üzerinde gündem dışı söz alarak Türkiye’nin gıda konusundaki eksikliklerini, son dönemde artan problemleri ve yapılması gerekenleri anlattı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenen Gürer, domuz eti ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı: “Yapılan denetimde bir iş yerinde 8 denetimin 5’inde köfte harcında domuz varlığı tespit edilmiş, orası kapatılmıyor.”

Sözcü’nün haberine göre, Bekir Pakdemirli’nin bakan olmasından bugüne kadar taklit ve karışık ürünlerle ilgili açıklama yapmadığını belirten Gürer, “Bakanlığınız döneminde hiçbir denetim yapılmadı mı?” diye sordu.

‘Domuz, AKP döneminde kasaplık hayvan oldu’

Gıdada, tarım ve hayvancılıkta yaşanan bütün olumsuzlukların sorumlusunun Tarım Bakanlığı olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Gürer, şöyle devam etti: “Bakınız, Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde 2006 yılında domuz eti kasaplık hayvan eti sayıldı. Şu anda helal gıdanın yanında kasaplık et olarak satılıyor ama yapılan denetimde bir iş yerinde 8 denetimin 5’inde köfte harcında domuz varlığı tespit edilmiş, orası kapatılmıyor.

Tüketmek isteyen tüketebilir. Ne var ki, domuz etinin köftede olduğunu yazarak satıyorsa yasal hakkı ama yurttaş onu ‘dana eti’ diye alıyor. Yurttaşı bu şekilde yanıltarak domuz karışımlı eti ‘dana eti’ diye yedirmeye hiç kimsenin hakkı yok.”

‘Rusya iade ediyor, Türkiye afiyetle yediriyor’

Son dönemlerde yurt dışına giden ürünlerle ilgili kamuoyuna yansıyan haberleri hatırlatan CHP’li Gürer, domatesin Rusya’dan güve sebebiyle iade edildiğini ya da eriğin Akdeniz sineği yüzünden iade edildiğini belirtti.

Domates güvesi ve Akdeniz sineğinin aslında Türkiye’de olmadığını hatırlatan Gürer, “Bunlar ithal ürünler yoluyla bu ülkeye gelen zararlılar. Rusya onları laboratuvarında kontrol edip saklıyor, iade ediyor ama biz Türkiye’de bunları tüketmenin ötesinde ülkenin bütününde bu hastalıkların ve zararlıların yaygınlaşmasının yolunu açıyoruz. Gelen tohumla patateste kanser 27 ilde topraklarımıza ekim yapılmasının önünü kesti. Akdeniz sineği 45 ilde ne yazık ki üreticinin ürettiği ürünü pazarlayamaz duruma düşürdü” diye konuştu.

‘Srebrenitsa’yı ananlar, Srebrenitsa’dan et alıyor’

Farklı firmaların Türkiye’ye soktuğu ürünlerde yaşanan sorunlar yüzünden önlemler alınması gerektiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, şu bilgileri verdi: “Laboratuvarlarımızın yetersiz olduğu, yurt dışına giden ürünlerin ortaya çıkan sorunlarından görülüyor. Et konusu da ülkemizde sorunlu olan bir alan. Biraz evvel Srebrenitsa’yı anarken Yugoslavya’da yaşananları söyleyen sayın vekilim buradan gitti herhâlde.

Şunu belirtmek lazım: Sırbistan’dan et alıyoruz, Sırbistan’dan yetişmeyen ayçiçeğini alıyoruz, İsrail’den tohum alıyoruz, sonra bunlara veryansın ediyoruz. Bize ait olan, kendimizin yerli ürünlerini bu anlamda sahiplenmiyoruz ve sorunların varlığına da bir nedenle bu tohumlarla yol açıyoruz.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin