Can Dündar hakkında kırmızı bülten talep edildi

Cumhuriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni ve gazeteci Can Dündar hakkında MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davası kapsamında gıyabi tutuklama kararı verilmesine ve kırmızı bülten talep edilmesine karar verildi. Kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alındığı belirtildi.

14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ve talep formunun Adalet Bakanlığı’na iletilmesinin ardından Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, kırmızı bülten çıkarılmasını uygun görürse bu kararı Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı’na gönderecek. Interpol’ün kırmızı bülten çıkarılmasını kabul etmesi halinde üye 190 ülkeye bu karar iletilecek. Fakat süreç bununla da yeterli olmuyor.

Diğer yandan Dündar, davada “Devletin güvenliğini ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçu kapsamında yargılanmak isteniyor.

Cumhuriyet gazetesi, Suriye’deki IŞİD, El Kaide ve El Nusra gibi yapılara Erdoğan hükümetinin desteğini gösteren MİT tırlarındaki silahların fotoğraf ve görüntülerini  29 Mayıs 2015’te yayınladı.

Can Dündar imzasıyla hazırlanan ve yazılı baskıda fotoğraflarıyla, internette ise video eklenerek yayınanan haberde, 9 Ocak 2014 tarihinde Adana’da ihbar üzerine çevrilen ve içinde Suriye’ye götürülen silahlar olduğu söylenen TIR’ın savcılık dosyasındaki görüntüler yer alıyordu. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan bu tırlarla Türkmenlere yardım götürüldüğü ve içinde ilaç olduğu savunması yapmıştı. Görüntü ve haberlerden sonra Erdoğan’ın talimatıyla Suriye iç savaşına MİT Tır’ları kisvesi altında silah sevkiyatı belgelenmişti. 

Kırmızı bülten süreci:

– 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ve talep formunun Adalet Bakanlığı’na iletilmesinin ardından Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, kırmızı bülten çıkarılmasını uygun görürse bu kararı Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı’na gönderecek.
– Emniyet Genel Müdürlüğü INTERPOL Daire Başkanlığı, kırmızı bülten talebini merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan INTERPOL Genel Sekreterliği’ne gönderecek.
– INTERPOL’ün kırmızı bülten çıkarılmasını kabul etmesi halinde üye 190 ülkeye bu karar iletilecek. INTERPOL’ün Türkiye’deki muhatabı Adalet Bakanlığı değil, Emniyet Genel Müdürlüğü olacak.
– Kırmızı bültenin hukuki bir yaptırım gücü bulunmuyor. Dolayısıyla iade kararı için INTERPOL Genel Sekreterliği’nin kırmızı bülten çıkarması yeterli değil.
– Kırmızı bültenle bir kişiyi yakalaması istenen ülke, bu talebi karşılamaya karar verirse yakaladığı kişiyi hemen gönderemiyor.
– İade talebi yapılan kişi hakkında bulunduğu ülkede ‘iade yargılaması’ yapılması gerekiyor. Söz konusu kişi yetkili bir mahkeme önüne çıkarılıyor, hakkındaki suçlamaların ne olduğu tespit ediliyor. Esasa ilişkin yaptığı incelemenin sonunda mahkeme kişinin iadesine yönelik ulusal mevzuat çerçevesinde hukuki bir sorun yoksa iade kararı verebiliyor.
– İadesi istenen kişi bu karara karşı hukuki yollara başvurabiliyor.
– Mahkeme, iadeye konu suçun kendi ülkesinde de suç olarak kabul edilip edilmediğine, zamanaşımı olup olmadığına, iade talebinin “düşünce suçu”ndan kaynaklanıp kaynaklanmadığına da bakıyor. Mahkeme özellikle iadesi istenen kişiye atfedilen suçun politik, askeri veya düşünce suçu olup olmadığını titizlikle inceliyor ve bu tür suçlarda iade kararı vermiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin