Burdur Gölü göz göre göre kurudu

Burdur Gölü, 300 bine yakın su kuşuna, endemik kuş türlerine ve dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapıyor. Fakat göldeki su seviyesi hızlı bir şekilde azalıyor. Uzmanlara göre, göldeki su seviyesi geri döndürülemez noktayı aştı. Eski haline dönmesin artık imkânsız. Bu durumdan en çok gölde yaşayan canlılar etkileyecek.

Burdur Gölü’ndeki çalışmaları yürüten Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Burdur Gölü’nün geldiği son noktayı görmek için bilim insanı olmaya gerek kalmadı. Çünkü göldeki çekilme eski haline dönmeyecek şekilde kritik seviyeyi aştı. Artık Burdur Gölü’nü eski haline getiremeyiz” dedi.

GELECEK 10 YILDA ESKİ GÖL OLMAYACAK

Göldeki su oranındaki azalmasının artık durdurulamayacağını vurgulayan Gülle, “Şu anda tek yapabileceğimiz su miktarındaki azalışı en alt noktaya çekebilmek. Bunu yapsak bile önümüzdeki 10 yılda eski Burdur Gölü olmayacak. 1980’den bu yana tuzluluk oranı yüzde 40 arttı. Önümüzdeki 10 yılda bu orana yüzde 30 daha eklenecek ve tuzluluk oranı deniz suyunu geçecek. Kuş türleri azalacak, popülasyon etkilenecek, ekolojik zenginlik yok olacak” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK HERŞEYİN FARKINDA…

Su miktarının azalmasıyla birlikte yer altı sularının da etkilendiğinin altını çizen Prof. Dr. Gülle, bölgede uzun vadede susuzluk sorununun çok ciddi boyutlara ulaşacağına dikkat çekti. Bakanlığın ilgili kurumların her şeyin farkında olduğunu vurgulayan Gülle, “Ancak çözüm artık çok zor.  Çünkü sosyal tepkileri göze alıp bol suya alışan vatandaşın suyunu kesemiyorsunuz. Bakanlıkların da yapacağı bir şey kalmadı. Kaçınılmaz sona doğru sürükleniyoruz.” diye konuştu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin