Böcek davasında karar açıklandı

Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, Ankara’daki ev ve çalışma ofisine dinleme cihazı (böcek) yerleştirmesi ile ilgili davada karar çıktı. Kamuoyunda “Böcek Davası” diye bilinen davada 10 sanığa, 7 ay ila 54 yıl 6 ay arasında hapis cezası verildi.

Davada firari 3 sanığın dosyası ayrılırken, bir sanık beraat etti.

Davanın iddianamesinde eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı Güvenlik Sistemleri ve Teknik Büro Amiri Serhat Demir, İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan, İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar, İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube personeli İlker Usta ile Enes Çığcı’nın dinleme cihazlarını yerleştiren kişiler olduğu öne sürülürken, söz konusu kişilerin ‘arama, tarama faaliyeti ve jammer testi’ adı altında gerçekleştirilen çalışmaları fırsat operasyonuna dönüştürdükleri, böylelikle Erdoğan’ın evi ile resmi konutuna böcek yerleştirdikleri iddia edildi. İddianamede dinleme cihazlarının Erdoğan’ın Keçiören’deki ikametgahına 25 Kasım 2011’de, Çankaya’daki resmi konuta ise 24 Kasım 2011’de yerleştirildiği öne sürülüyor.

Diğer yandan Erdoğan’ın evinde ve çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarının Türkiye distribütörü ATH Savunma Güvenlik Çözümleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olduğunu belirtilmişti. Gazeteci Adem Yavuz Arslan, “Bu firmanın Yönetim Kurulu Başkanı; Erdoğan’ın ABD’deki lobicisi Ekim Alptekin.” olduğunu belirtmişti.

Arslan şunları ifade etmişti: “Alptekin’in şirketi ATH Savunma; ithal ettiği dinleme cihazlarını Emniyet, MİT gibi kamu kurumlarına satıyor. Ama 2011 yılında ATH Savunma, ilginç bir firmaya daha “dinleme cihazı” satıyor: Hazar Arıtım. Bir arıtım firması neden dinleme cihazı alır?

“Dinleme cihazını alan firma Hazar Arıtım’ın ortakları; Ali Polat, Mustafa Erol Nazlı, Rezan Polat. İş bu noktadan sonra iyice ilginçleşiyor: Ali Polat aynı zamanda Reza Zarrab’ın Homa Yapı isimli firmada ortağı ve Reza Zarrab gibi İran kökenli, Tebriz doğumlu.”

“Şirketin tüm İranlı ortaklarının mal varlığına ‘casusluk’ gerekçesiyle el konuldu”

“Homa Yapı’nın diğer ortakları da; Pevriz Leki, German Ghanbari Arablou, Mehmet Mehdi Culazade, Mohammad Reza Pashapour Niku, Hüseyin Nobari, Babak Nahani, Aydın Harezi, Bahram Dargahi, Behruz Büyükoğlu, Mostafa S. Esfahani.. Ortaklar genel olarak İran kökenli.

“Bu kişiler, Reza Zarrab ile birlikte casusluk iddiasına muhatap oldular ve onların da malvarlıklarına el konuldu. Haklarında halen yakalama kararı var. Bu ilişkiler mahkeme dosyasında var fakat memlekette gazeteci bırakmadıkları için kimse görmedi.”

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin