BM’den Suriye’deki ‘yabancı çocuklar’ için acil yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin kuzeydoğusunda Al-Hol kampında bulunan ve sayılarının 2 bin 500 civarında olduğu tahmin edilen yabancı çocukların geleceği konusunda ilgili ülkelerin vakit geçirmeden katkı vermesini istedi.

BM’nin bölgesel insani yardımlardan sorumlu koordinatörü Panos Moumtzis, Cenevre’de konu ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Çocuklar en başta öncelikli ve acil olarak bu savaşın mağdurları olarak değerlendirilmeli. Çocukların en iyi çıkarına olacak şekilde bir çözüm için kararlar verilmeli” dedi.

Moumtzis, çocukların yaşına cinsiyetine ve algılanan aile bağlantısına bakılmaksızın bu soruna bir çözüm bulunulması gerektiğini söyledi.

Bu kampta IŞİD’in Suriye’de bozguna uğramasının ardından kaçan 75 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

IŞİD’e katılan yabancı militanların çocuklarıyla, burada IŞİD militanlarıyla zorla evlendirilen yabancı kadınların bu evliliklerinden olan çocuklarının, ülkeye geri dönüşleri uzun zamandır özellikle Avrupa ülkelerinde sorun yaratıyor.

Son olarak Suriye’de Kürtlerin kontrol ettiği Roj kampında bulunan iki Fransız kadının çocuklarıyla birlikte ülkeye geri dönebilmek için avukatları aracığıyla Paris’te açtıkları davada idari mahkeme yetkisizlik kararı verdi. Kadınların avukatları, bu kez Danıştay aracığıyla AİHM’den görüş alınmasını talep etti.

ESAD GÜÇLERİ ÇADIRKENTİ VURDU

Öte yandan Suriye’de rejim güçlerinin, top, roket ve havan gibi karadan karaya atış yapan silahlarla “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” sınırları içindeki küçük bir köy ve çadır kente düzenlediği saldırılarda 3’ü çocuk en az 10 sivil hayatını kaybetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda en az 30 kişinin yaralandığını duyurdu.

BM’ye göre, Şubat ve Nisan ayları arasında rejimin saldırıları nedeniyle 86 binin üzerinde sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Rejim güçleri, Türkiye ile Rusya arasında söz konusu bölgedeki ateşkesi sağlamlaştırmak için 17 Eylül 2018’de Soçi’de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor.

Astana anlaşmaları çerçevesinde Esad rejiminin garantörü olan Rusya’nın rejim saldırılarını önleme yükümlülüğü bulunuyor. Suriye’deki diğer silahlı gruplar 17 Eylül 2018’de imzalanan Soçi mutabakatının öngördüğü bölgeden ağır silahlarını 10 Ekim 2018’de çekmişti.

İdlip’in geleceği ile ilgili 25-26 Nisan tarihlerinde Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla Astanha’da bir toplantı düzenlecek. Suriye’deki iç savaş şu ana kadar 370 bin kişinin yaşamını kaybetmesine yol açtı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin