Beyin sağlığı için yapmanız gerekenler var!

Sağlıklı bir beyin için anne karnında başlayan süreç ömür boyu devam ediyor. Tüketilen besinlerden uyku düzenine, gün içindeki etkinliklerden spora hatta içten bir gülümsemeye kadar birçok nokta beyin sağlığı için önem taşıyor. Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beyin sağlığının korunması için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

– Beyin gelişimi destekleyen gıdaları tüketin

  • Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemli. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutar.
  • Balık: Omega 3 bakımından zengin balık belirli aralıklarla mutlaka tüketilmeli.
  • Kaju ve yer fıstığı: E vitamini bakımından zengin ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu yiyin.
  • Üzüm ve çilek: Dopamin salgılanmasını sağlayan üzüm problem çözme yeteneğini artırır. Yüksek oranda antioksidan içeren çilek, yaban mersini gibi meyveler ile domates, havuç gibi sebzeler belleği geliştirerek beyni korur.

– Kahveden vazgeçmeyin

Kahvenin içinde bulunan ve beyinde uyarıcı görev yapan kafeinin konsantrasyon ve uyanıklığı yükselten özelliği de vardır.

– Hayatınızda özel anları artırın

Dinlenen müzik, sevilen bir arkadaşla zaman geçirilmesi hatta zevkle tüketilen bir yemek bile mutluluk sağlayan birçok hormonun salgılanmasını harekete geçirir.

– Beyninize 4 mevsimi yaşatın

Beynin kendisini en fazla yenilediği zaman dilimi olan uyku anında elektro manyetik etki yapabilecek cep telefonu, televizyon gibi ürünlerin kişinin yakınında olmamalı. Kaliteli bir uyku ile bir ilkbahar havasında güne başlayan beyin mevsimlere benzetilirse gün içinde 4 mevsimi de yaşaması gerekir.

– Bulmaca çözün

Bulmaca çözmenin beyin sağlığı ve hafıza için önemli. Gün içinde gerçekleştirilen sosyal aktiviteler hafızaya bulmaca çözmekten çok daha iyi gelir. Sokağa çıkmayı, sosyal ortama girmeyi, arkadaşlarla zaman geçirmeyi, aile ziyaretlerine gitmeyi ihmal etmeyin.

– Sporsuz olmaz

Demans, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklardan kaçınmak için düzenli egzersizi hayatın bir parçası haline getirin.

  • Kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri olan spor, kan ile daha sağlıklı çalışan beynin gelişimine de olumlu yönde etki yapar.
  • Yön tayin etme, hafıza, bilinçli düşünme, plan yapma, dikkat, dürtülerin kontrolü, problem çözme ve birden fazla işle uğraşmaya kadar pek çok konuda işlevi olan beyin bölgeleri spor sayesinde aktive olur.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin