Beyaz diş ama nasıl?

Çoğumuzun şikayeti aynıdır; Dişlerimizi sık fırçalamamıza rağmen, renkleri istediğimiz kadar beyaz olmuyor. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Nezihi Bayık, dişlerin koyu renkli olmasının sebeplerini şöyle sıralıyor: Aşırı tüketilen kahve, çay, kolalı içecekler içilmesi, sigara, puro benzeri tütünlü maddelerin kullanılması, yaş ilerlemesine bağlı durumlar, Kanal tedavisi yapılmış dişlerdeki değişim, eskiden sık kullanılan Tetrasiklin benzeri antibiyotikler, fazla flor alınması, herhangi bir darbe veya uzun yıllar diş sıkmaya bağlı olarak diş sinirinin canlılığını yitirmesi…

Dişleri beyazlatmak amacıyla, beyazlatıcı diş macunlarından, lazer teknolojisine kadar bir çok yöntem kullanılıyor. En iyi beyazlatma, peroksitli maddelerin uygulanmasıyla gerçekleşiyor. ‘Bu yöntem hekimler tarafından uygulanmalıdır’ diyen Bayık, ‘Diş beyazlatma ne kadar başarılı oluyor?’ sorusuna şu cevabı veriyor: Özellikle çay, kahve, sigara ve yaşa bağlı renklenmelerde diş renklerinin açılması çok daha rahat oluyor. Yapılan araştırmalar, bu tip hastaların yüzde 96’sının yapılan işlemden tatmin olduklarını gösteriyor. Ancak; ilaçlara veya aşırı floride bağlı renklenmelerde çok iyi sonuçlar elde edilemiyor.

Dişlerin ana renkleri de, başarıya etki ediyor. Örneğin, dişlerin ana rengi sarıysa beyazlatma daha başarılı oluyor. Kahverengi tonlu dişler daha az beyazlıyor, gri tonlu dişler ise neredeyse hiç beyazlamıyor.

Diş beyazlatma işlemi ağızda bulunan eski dolgu ve kaplamaların renklerine hiç etki etmiyor.

Beyazlığın ömrü ne kadar sürüyor?

Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam ediyor. Sigara, çay, kahve alışkanlığı fazla kişilerde, kazanılan beyazlığın ömrü daha kısa oluyor. Renk yüzde 30-40 geri dönebiliyor. Diğer bireylerde beyazlığın ömrü daha uzun sürüyor, rengin geri dönüşümü yüzde 10-20’lerde kalıyor. Dişler tekrar eski renklerine dönmeden işlemin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlarken, ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı oluyor.

Diş beyazlatmanın yan etkileri var mı?

Beyazlatma amacıyla kullanılan ilaçlar, tedavi sırasında dişlerde sıcak-soğuk hassasiyeti oluşturabilir. Bu hassasiyet genellikle tedavi bitiminden sonraki 1-2 hafta içerisinde geçecektir.

Beyazlatıcı ilacın diş etlerine temas etmesi sonucunda diş etlerinde renk değişikliği veya yanma gibi geçici şikayetler ortaya çıkabilir.

Evde uygulanan tedavi sırasında, hastanın beyazlatıcı jeli önerilen süreden fazla uygulaması, diş minelerinde aşınmalara neden olabilir.

Evde yapılan beyazlatmada, beyazlatıcı jelin bulunduğu enjektörler, çocukların ve evdeki hayvan dostlarınızın ulaşamayacakları bir yerde saklanmalıdır.

Hamilelerde ve süt dişlerinde, kesinlikle beyazlatma işlemi yapılmamalıdır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin