Belçika, nükleer sızıntıya tedbir için iyot hapı dağıtmaya başladı

Arda Şahin | Brüksel

Federal Hükümet, Tihange 2 nükleer santralinde olabilecek bir sızıntıya karşı Belçika’da ikamet edenlere iyot hapları dağıtma kararı aldı. İsteyen herkes bu hapları posta yolu ya da en yakın eczaneden ücretsiz olarak alabilecek.

Belçika Federal Sağlık Bakanı Maggie De Block, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, ülkede nükleer kaza durumunda herkesin evinde iyot hapları bulundurması gerektiğini söyledi. Pazartesi günü Federal mecliste konuşan Bakan De Block, herkese bedava bu hapları ulaştırılacağını dile getirdi De Block, Belçika topraklarının her bir metrekaresinin olası bir nükleer kazada etkilenebileceğini aktardı.

Belçika-Almanya sınırındaki Tihange 2 nükleer santralinde geçmişte binlerce küçük çatlak meydana geldi. Sık sık sorun yaşanan ve zaman zaman geçici olarak kapatılan bir nükleer santral olan Tihange 2’nin güvenliğinin tartışmalı olduğuna işaret ediliyor. Bu sebeple burası sık sık çevrecilerin eylemlerine sahne oluyor. Almanya, Belçika’dan güvenlik durumu tam olarak aydınlatılana kadar nükleer santralin şalterinin geçici olarak indirilmesini talep etmiş ancak bir sonuç alamamıştı.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı olan ve santrale 70 kilometre mesafedeki Aachen kentinde de eczanelerde halka iyot hapları dağıtılmaya başlandı. Alman Yeşiller Partisi’nin Federal Meclis Grubu Başkanı Oliver Krischer, “Belçika’daki nükleer santrallerde her hafta arızalar ve santralin geçici olarak devreden çıkarılması gündeme geliyor. Bu nedenle iyot haplarının önceden dağıtılması mantıklı” açıklamasını yaptı.

İyot hapı nedir?

İyot tabletleri, radyoaktif olmayan iyot bileşikleridir. Nükleer tehlike durumlarında ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını önlemek üzere, iyot tabletlerinin en kısa süre içinde alınması gereklidir. İyot tabletlerinin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını engelleyici özelliği yoktur. Tabletler, mümkünse aç karnına alınmaması da verilen bilgiler arasında. Uzmanlar, 45 yaş üstü insanların iyot hapı almamasını tavsiye ediyor ve ilacın yan etkilerinin ileriki dönemlerde tiroit bezi kanserine yakalanma riskinden daha fazla olacağına dikkat çekiyor.

Yüksek dozdaki iyot hapları ile insan vücuduna tiroit bezleri (guatr) yoluyla radyoaktif iyotun nüfuz etmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. İyot haplarının vücutta etkili olabilmesi için arızalı nükleer santralden yayılan radyoaktif dalganın söz konusu bölgeye yayılmadan birkaç saat önce alınması gerekiyor. İnsanların hapları alırken zamanlamayı tutturup tutturamayacakları ise tartışma konusu.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin