Beklenenden 60 kat uzun süre Mars’ta kalan Opportunity öldü!

ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kızıl gezegen olarak bilenen Mars’taki Opportunity isimli araştırma robotunun görevine son verdi.

Sekiz ay önce bir kum fırtınasının ortasında kaldıktan sonra irtibatın kesildiği Opportunity ile yapılan son iletişim denemeleri de başarısız oldu. Bunun üzerine 15 yıl önce Mars’a gönderilen robot Opportunity’nin ‘öldüğü’ resmen açıklandı.

NASA’nın projeden sorumlu bilim insanı Thomas Zurbuchen, Kaliforniya’daki bir basın toplantısında robottan 2018 yılından itibaren haber alınaması neticesinde görevi sonlandırdıklarını söyledi.

“Bir makine olsa bile hoşçakal demek zor”

Opportunity’nin bu kadar uzun süre göreve devam edeceğini hayal bile edemeyeceklerini ifade eden NASA yetkilileri “Sadece bir makine olsa bile hoşçakal demek zor, dokunaklı.” dedi.

NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory’de (JPL) derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışan Dr. Umut Yıldız da sosyal medya üzerinden Opportunity hakkında bilgiler paylaştı.

Haziran 2016’de kum fırtınasına yakalandı

Haziran 2018’de güçlü bir Mars kum fırtınasının ortasında kalan ve uzun süre güneş ışığından mahrum kalan uzay aracı ile irtibat kesilmişti. Programın yürütücüsü NASA Jet İtki Laboratuvarı (JPL), Opportunity ile son kez salı günü temas kurmaya çalıştı aancak başarılı olamadı.

25 Ocak 2004’den beri kızıl gezegen Mars’da bulunan Opportunity, 90 Mars günü süresince görev yapması için planlanmıştı. Ancak araç planlanan sürenin 60 katı kadar daha uzun süre yani 5352 Mars günü (5498 Dünya günü) görevde kalmayı başardı.

Bundan sonraki araştırmalar InSight ile devam edecek

Opportunity bu süre zarfında bilim insanlarına kızıl gezegen hakkında yeni ufuklar açtı. Haziran 2015’e kadar yaklaşık 45 kilometre yer değiştirme gerçekleştirdi. Birçok önemli bilgiye ulaşılmasına ve yeni Mars görselleri elde edilmesine vesile oldu.

Kızıl gezegenle ilgili bundan sonrak aktif araştırmalar, geçen yılın sonlarında Mars’a gönderilen InSight ile sürdürülecek.

İnSigt, Mars’ta…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin