Avukatlar Alpay ve Altan için tahliye bekliyor

Gazeteciler Şahin Alpay,  Mehmet Altan ve Turhan Günay hakkındaki AYM kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasını değerlendiren avukat Cinmen “Tahliye kararı bekliyorum. Aksi halde mahkemenin bu sorumluluğun ağırlığını çekmesi mümkün değil” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu’nun, tutuklu yazarlar Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında verdiği “tahliye” kararları, ile Turhan Günay hakkında verdiği ihlal kararı bugün (19 Ocak 2017) Resmi Gazete’de yayımlandı.

bianet’e konuşan Alpay ve Altan’ın avukatı Ergin Cinmen, AYM’nin kararını daha Resmi Gazete’de yayınlanmadan dün Alpay’ın yargılandığı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiğini belirterek, mahkemenin artık tahliye kararı vermesi gerektiğini söyledi.

“TAHLİYE KARARI BEKLİYORUM”

“AYM, böyle bir mükellefiyeti olmamasına rağmen 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne kararını gönderdi. Mahkeme ilk kararında ‘gerekçeli karara bakacağım’ diyerek tam bir ‘red kararı’ vermemişti. Şimdi esasa girecek ve karar verecek. Ben tahliye kararı vermesini bekliyorum. Aksi halde bu sorumluluğun ağırlığını çekmesi mümkün değil.

“Eğer ki tahliye kararına uymaz ise bir Ağır Ceza Mahkemesi, AYM kararlarına uyulmayabileceğine yönelik bir karar vermiş olacak. Şahin Alpay konusunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı buydu. Bu çok vahim bir durum.”

“HUKUK KAOSU”

İki mahkemenin de verdiği kararlarda birer yargıcın şerh düştüğünü, kararların oy çokluğuyla alındığını vurgulayan Cinmen şöyle devam etti:

“Hükümet de zaten hem AYM kararını hem de AYM kararına uymama kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderdi. Biz de konuya ilişkin cevabımızı AİHM’e göndererek bu durumun bir hukuk kaosu yarattığını, AİHM’in kararında bu hukuk kaosunu da göz önünde bulundurması gerektiğini belirttik.”

“AB İLE İLİŞKİLER KOPMA NOKTASINA GELEBİLİR”

Cinmen, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de AYM kararına uymaması durumunda “AYM’nin etkili bir iç hukuk yolu olmadığının” kesinleşeceğini söyledi. Böylesi bir durumda AİHM, AYM’ye gitmeden de başvuruları kabul edebilir.

“Türkiye’nin Avrupa Birliği zaten akamete uğramış durumda, eğer AYM kararı uygulanmazsa ilişkiler kopma noktasına gelebilir” diyen Cinmen, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının bu nedenle çok önemli olduğunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) tutuklu gazeteciler Şahin Alpay, Mehmet Altan ve dokuz ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Turhan Günay’ın bireysel başvurularında hak ihlali kararı vermiş ve Altan ile Alpay’ın tahliyelerine hükmetmişti.

 

AYM’nin “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiği yönünde karar verdiği gazeteci Şahin Alpay için 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Altan için 26. Ağır Ceza Mahkemesi 11 Ocak Perşembe günü tutukluluğun devamına karar verdi.

Şahin Alpay’ın avukatları 12 Ocak Cuma günü yerel mahkemeye yeniden tahliye talebiyle başvurdu ama talep mahkeme tarafından “AYM yetki gaspında bulunuluyor” denilerek reddedildi.

Mehmet Altan’ın avukatlarının İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları tahliye başvurusu 15 Ocak Pazartesi reddedildi. Şahin Alpay’ın avukatlarının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları tahliye başvurusu ise 16 Ocak salı günü reddedildi.

Alpay’ın avukatları, HSK’dan,  26. ve 27 Ağır Ceza Mahkemeleri’nden tahliyeye red kararı veren dört hakim hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti.

Şahin Alpay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 27 Temmuz 2016’daki ilk gözaltı dalgasında gözaltına alındı, 31 Temmuz 2016’da tutuklandı.

Mehmet Altan ise 10 Eylül 2016’da gözaltına alındı, 22 Eylül’de tutuklandı.

Alpay Zaman davasında, Altan ise darbe girişimi medya davasında tutuklu olarak yargılanıyordu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin