Avrupa’da insan kaçakçılarının hedefi göçmen çocuklar

HABER-İNCELEME | MEHMET DİNÇ, STRAZBURG

Savaşlar, iç çatışmalar ve sosyal kargaşalar silah tüccarları kadar insan ticareti yapan şebekeler için de bulunmaz dönemler. Suriye, Ortadoğu ve Afrika insan ticaretine en fazla kurban veren coğrafyalar. Savunmasız kadınlar ve çocuklar ise şebekelerin ilk hedefi.

Avrupa’daki insan ticareti yaygınlığı alarm verirken, mülteci çocuklar insan kaçakçılarının ağına düşme riski en yüksek grubu oluşturuyor. Avrupa Konseyi’nin insan ticaretine karşı mücadele uzman grubu GRETA’nın verilerine göre Avrupa’da insan ticareti mağdurlarının yaklaşık dörtte birini göçmen çocuklar oluşturuyor.

Çocuklar, cinsel istismar, emek sömürüsü, zorla evlilik ve suç işleme amacıyla insan tacirlerinin hedefi haline geliyor. GRETA’nın üye devletleri değerlendirdiği raporunda, ülkelerin insan ticareti riski altındaki çocukların korunması ve mağdurlara yardım sağlanması konusunda ciddi eksikliklere sahip olduğu göze çarpıyor.

GRETA Başkanı Siobhán Mullally’ye göre göçmen ve mülteci çocuklar Avrupa’da en yüksek risk sınıfında olan grup. Mullally son yaptığı açıklamada “Çocuk kaçakçılığı Avrupa göç yolları üzerinde oluşuyor ve Avrupa’ya doğru yol alıyor. Ciddi insan krizi ile karşı karşıyayız. Devletler, göçmen ve mülteci çocuklar dahil olmak üzere tüm çocukların haklarına saygı göstermek, korumak zorundalar” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARI AİLELERİYLE BULUŞTURABİLMEK ÖNEMLİ

Avrupa’da bulunan göçmen çocuklar, transit bölgelerde, sınırlarda veya kamplarda yaşıyor. Genellikle az veya hiç koruma sağlanmadığı gibi ev sahibi topluluklara entegre olma imkânları da sınırlı kalıyor. Pek çok ülkede aile birleşimi konusunda kısıtlamalar artarak devam ediyor, yeniden yerleşim veya yer değiştirme için sınırlı şanslar ve bazen çocuk göçmenlere karşı düşmanca tavırlar yaşanıyor. Bu durum çocukları, bulunduğu yerden kaçmaya zorlarken aynı zamanda insan ticareti yapan şebekelerinin kucağına itmiş oluyor.

Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi kurumlar devletlere, çocukları kaçakçılardan koruyabilmek için sistemlerini gözden geçirmesi, güçlendirmesi ve özel tedbirler alması konusunda uyarılar yaparken özellikle aile birleşimlerinin hızlandırılmasını istiyor.

Başta Almanya olmak üzere, Avrupa’nın birçok ülkesinde göçmen çocuklar kayboldu. Cinsel istismar, fuhuş, tecavüz gibi insan onurunu kırıcı muamelelere maruz kalıyorlar. İnterpol’ün iki sene önce hazırladığı rapora göre sadece Almanya’da 10 bine yakın göçmen çocuk kamplara yerleştirildikten sonra kayboldu. Federal Almanya emniyet teşkilatının hazırladığı raporlar da Interpol’ü doğruluyor. Almanya’da 8 bin 991 çocuk kayıp ve bu çocukların 867’sı 13 yaşın altında. Özellikle Macaristan’da göçmen çocukların yüzde 90’ının kaybolduğu iddia ediliyor.

Avrupa Konseyi, mülteci krizinden etkilenen çocuklar için cinsel istismara karşı mücadele ve koruma yollarına yönelik Lanzarote komitesi bünyesinde çalışmalar yürütüyor. Komiteye göre göçmen çocuklar için en büyük tehlike cinsel istismar.

Avrupa Konseyi’ne üye 47 devlete iki yıl içerisinde yaklaşık 1,5 milyon sığınmacı çocuk geldi. Bu çocukların 88 binden fazlası refakatsiz ve çocukların önemli bir kısmı kayıp. Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun göçmen çocukları korumaya yönelik önlem ve çalışmaları yetersiz kalırken, Interpol veya ulusal güvenlik ve istihbarat güçlerinin şebekelere yönelik mücadeleleri de etkili değil.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin