Avrupa farkını gruplarda gösterdi

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK

2018 Dünya Kupası’nda 16 takım ikinci tur biletini alırken, diğer 16 takım ise bavulunu toplayıp turnuvaya veda etti. Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin ilk kez uygulandığı 2018 Dünya Kupası’nda çok sayıda penaltı gördük. Kupanın favorilerin vasatı aşmayan futbolunu ve en önemlisi Almanya’nın grupta sonuncu olup evine dönmesine şahit olduk.

Ev sahibi Rusya’yı da sayarsak Dünya Kupası’nda Avrupa’dan 14 ülke vardı. Grup maçları tamamlandıktan sonra erken bavulunu hazırlayan ülkeler arasında Avrupa’dan Almanya, Polonya, İzlanda ve Sırbistan yer aldı. Elbette en büyük hayal kırıklığını Almanya yaşattı. Son şampiyon unvanıyla Rusya’ya gelen Almanya, tarihi bir başarıya imza atıp 80 yıl aradan sonra turnuvaya grup aşamasında veda etti. Bu başarının mimarı Almanya’yı 4 yıl önce kupaya taşıyan Joachim Löw’ün olması ise ayrı bir ironi oldu.

Almanya kadar olmasada Polonya da Rusya’ya oldukça iddialı gelmişti. Özellikle gol makinası Robert Lewandowski’ye çok güveniyordu. Lewandowski eleme gruplarında attığı 16 golle Avrupa kıtasından en skorer oyuncu olmuştu. Gol krallığı tacının en büyük adaylarından biriydi. Sonuç mu? Hem Polonya hem de Lewandowski açısından fiyasko oldu. Lewandowski turnuvaya gol atamadan, Polonya ise grup sonuncusu olarak veda etti. İzlanda’nın erken vedası doğal karşılanırken, Sırbistan için belki İsviçre’yi geçip ikinci olabilirdi yorumu yapıldı.

Grup maçları sonunda Afrika’dan Rusya’ya gelen ülkelerin tamamı veda ederken, Asya’dan yoluna sadece Japonya devam etti. Afrika’dan Senegal’in vedası, Japonya’nın yoluna devam etmesi aynı zamanda kupa tarihine geçti. İlk kez bir takım fair play uygulamasıyla yoluna devam etti. Senegal ve Japonya H Grubu’nda aynı puan, aynı averaja sahipti. Attıkları ve yedikleri goller aynıydı. Burada fair play devreye girdi. Japonya, Senegal’den daha az sarı kart gördüğü için ikinci tura yükselen takım oldu. İzlanda gibi tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılan Panama’da grup sonuncusu olarak katılmış olmanın başarısıyla yetindi.

Dünya Kupası, futbolun merkezinin Avrupa olduğunu grup maçlarında bir kez daha tescil etti. Avrupa’ya ancak Arjantin ve Brezilya gibi futbol ülkelerin kafa tutacağını gördük. Bu ülkelerin takımlarını oluşturan oyuncuların tamamına yakının Avrupa liglerinde top koşturduğu ise ayrı bir gerçek olarak karşımıza çıktı. Milli takım başarısının Avrupa’nın 5 büyük liginde koşturan oyuncu sayısıyla doğru orantılı olduğu gerçeği karşımıza bir kez daha çıktı. Bugün bir Belçika başarısından bahsediyorsak, bunun sebebi Premier Lig’de oynayan oyuncu sayısından kaynaklanıyor. Kadroda Belçika liginde oynayan oyuncu bulunmuyor. Keza Almanya’nın yer aldığı grubu lider bitiren İsveç’in tüm oyuncularıda yurtdışında top koşturuyor.

Afrika’dan Nijerya ve Senegal’in takım iskeletini oluşturan oyuncuların büyük bölümü Avrupa liglerinde ter dökmesine karşılık, bu ülkeler hala takım oyununu sorunu yaşamaya devam ediyor. Afrika’lıların klasik savruk ve ferdi oyun anlayışını bırakmadıklarını bir kez daha gördük. Oyuncu kalitesini, oyun kalitesine yansıtamıyorlar.

Grup maçlarını kayıpsız sadece 3 ülke geçti; Belçika, Hırvatistan ve Uruguay. Belçika’nın İngiltere’yi kupa tarihinde ilk kez yenmesi kadar, Uruguay’ın gol yemeden 9 puana ulaşması kupanın başarı hikayeleri arasında yerini aldı. Keza Hırvatların, ölüm grubunu kayıpsız atlatması da önemli bir başarıdır. İkinci tura adını yazdıran 16 ülkeden 10’u Avrupa’dan, 4’ü Güney Amerika’dan, birer ülkede Asya ve Kuzey Amerika’dan oldu.

2018 Dünya Kupası’na ‘VAR’ kararları damga vururken, grup maçları tamamlanmasıyla Dünya Kupası tarihinin en fazla penaltı rekoru kırıldı. 48 grup karşılaşmasında hakemler, 24 kez penaltı noktasını gösterirken, 1990, 1998 ve 2002 yıllarındaki 18 penaltı rekoru tarihe gömüldü. 1990 Dünya Kupası’nda 52 maçta 18 penaltının ardından, 1998 ve 2002 turnuvalarında hakemler 64 maçta 18 kez beyaz noktayı göstermişlerdi. Brezilya’da düzenlenen son Dünya Kupası’nda ise 64 maçta 13 kez penaltı çalınmıştı. Video hakem teknolojisinin devreye girmesiyle beraber penaltı sayısında patlama yaşandı. Hakemler, 24 penaltının 7’sini ‘VAR’ kararıyla çaldılar.

İkinci tur maçlarıyla birlikte artık telafisi olmayan süreç başlıyor. Takımların kaderini 90 dakikalar veya uzatma devreleri belirleyecek. Bazı maçlarda son sözler penaltılarla söylenecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin