Atanamayan öğretmenlerin ‘ölümle’ imtihanı

HABER | İLKER DOĞAN

Atanamayan öğretmen sorunu çığ gibi büyüyor. Yıllardır ataması yapılmadığı için önceki gün canına kıyan sınıf öğretmeni Ersin Turhan ilk değil. Sadece 2017’de ataması yapılmayan 52 öğretmen bunalıma girerek intihar etti. Kangren haline gelen soruna çözüm bulunmazsa, daha çok öğretmeni kaybedeceğiz.

Dersimli öğretmen Ersin Turhan, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde sınıf öğretmenliğinden mezun olmuştu. Yıllardır atanmayı bekliyordu. Ama o beklediği atama bir türlü olmadı. Bunalıma giren 32 yaşındaki Turhan, İstanbul Gazi Kent Ormanı’nda bir ağaca kendini asarak hayatına son verdi. Sosyal paylaşım sitesindeki son notunda şöyle diyordu: “Sabah beni bir ağaçta asılı bulacaklar. Önce yalandan ağlayıp sonra unutacak herkes.”

2017’DE 52 ATANAMAYAN ÖĞRETMEN İNTİHAR ETTİ
Ersin Turhan intihar eden ilk öğretmen değildi. DİSK’in araştırmasına göre sadece 2017’de tıpkı onun gibi atanamayan 52 öğretmen canına kıymıştı. Turhan’ın da söylediği gibi, ‘önce yalandan ağlayıp sonra unuttu herkes.’
Çanakkale’de atanamayan öğretmen Doğukan Özyılmaz, kemeriyle kendisini asarak intihar etti. Mart 2018’de. Özyılmaz’ın, kız arkadaşından aldığı borcu da ödeyemeyince bunalıma girdiği öğrenildi.  Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliğinden 2015 yılında mezun olmuştu.

İSA ÖĞRETMEN: BENİ ERZİNCAN’A DEFNEDİN
Sosyal Bilgiler öğretmeni 25 yaşındaki Merve Çavdar da mesleğini hiç yapamayanlardan. Atanamadığı için bir süredir bunalımda olan Çavdar, Nisan 2018 intihar etti. Arkasında gözü yaşlı sevdiklerini ve hiç buluşamadığı öğrencilerini bırakarak.

Atanamayan sosyal bilgiler öğretmeni İsa Erdoğan 23 yaşında, hayatının baharındaydı. Ağustos 2018’de oturduğu evinde kendini asarak canına kıydı. Sosyal medya hesabındaki, not yürekleri dağladı: “Umudumu, ışığımı kaybettim. Bu paradoksu kıramadım. Kendi irademle, kararımla aranızdan ayrılıyorum. Erzincan’a defnedilmek istiyorum.”

SORUN KANGRENE DÖNÜŞTÜ
AKP’nin en başarısız olduğu alanların başında eğitim geliyor. Sistemin 16 yılda 8 defa değişmesi bunun en büyük ispatı. Eğitimdeki temel sorunlardan biri de Ersin Turhan gibi atanamayan öğretmenler. AKP, 2002 yılında iktidara geldi. 2003’de KPSS’ye giren atama bekleyen öğretmen sayısı 127 bindi. Bu rakam bugün ÖSYM verilerine göre 455 bin. Sendikalar ise 500 bin öğretmenin atama beklediğini savunuyor. Atama bekleyen öğretmen sayısı 16 yılda 4 kat artmış.

33 İHRAÇ, 23 BİN EMEKLİ, 39 BİN ATAMA!
OHAL ilan edildiğinden beri öğretmen atamaları ‘sözleşmeli’ olarak yapılıyor. Öğretmen açığı, bakanlığın ocak ayında açıkladığı rakama göre 142 bin. Son iki yılda 33 bin öğretmen mesnetsiz suçlamalarla ihraç edildi. Aynı dönemde emekli edilenlerin sayısı ise 23 bin. Peki ne kadar ‘sözleşmeli’ atama yapıldı dersiniz: Sadece 39 bin 300. Yani MEB, gönderdiği kadar bile öğretmen alımı yapmadı, yapamadı.

GENÇ İŞSİZLER ORDUSU: ÖĞRETMENLER
Türkiye genelindeki 92 eğitim fakültesinde her yıl toplam 70 bin öğretmen adayının mezun oluyor. Ancak resmi rakamlara göre KPSS’ye giren 100 öğretmenden sadece 17’sinin ataması yapılabiliyor. Bugün için üniversitelerde öğretmen olmak için okuyanların sayısı 650 binden fazla. Uzmanlar, önümüzdeki 5 yıl içinde atama bekleyen öğretmenlerin sayısının 1 milyonu bulacağını öngörüyor. Bütün bunlar, atanamayan öğretmen sorununun önü alınamayacak bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor.

****
Köy okulları yeniden açılsın
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, atamaların hem yetersiz hem de plansız olduğunu söylüyor. Konuya ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Aydoğan, “Bu durum bir nevi kangrene dönüşmüş durumda. En genç işsizler ordusunu atanamayan öğretmenler oluşturuyor. Bu durum kriz yaratıyor. Türkiye mutsuz öğretmenler ülkesine dönüştü. Kendini değersiz hissedip, çıkış yolu bulmayan öğretmenler de intihar ediyor.” ifadelerini kullanıyor. AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana kapatılan köy okullarındaki 2 milyon öğrencinin zor koşullar altında taşımalı eğitime zorlandığına da dikkat çeken Aydoğan’a göre, sadece kapatılan köy okullarının yeniden açılıp öğretmen atamaları yapılması durumunda bile sorun bir nebze de olsa çözülecek.

40 BİN ÖĞRETMENE İSTİHDAM SAĞLANIR
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da Aydoğan gibi düşünüyor. Atama bekleyen öğretmen sayısındaki artışın nedenlerinden birinin köy okullarının kapatılması olduğunu vurgulayan Karabıyık, “34 bin 247 olan köy sayısı büyükşehir yasasından sonra 18 bin 335’e düştü. Mevcut durumda 18 bin 335 köyden 6 bin 845’inde okul bulunuyor. AKP döneminde 13 bin 800 köy okulu kapatıldı. Köy okullarının yeniden açılması halinde yaklaşık 40 bin öğretmene istihdam alanı sağlanmış olacak.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin