Antibiyotiğin doğal olanı makbul!

Antibiyotiklerin sadece gerekli olduğunda alınması gerekiyor. Çünkü vücudunuzdaki bakteriler ilaçlara karşı dirençli hale geliyor ve sizi tedavi edilmeyen enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakıyor. Bununla birlikte tükettiğiniz antibiyotik içeren gıdaları da göz ardı etmemelisiniz.

Yale Üniversitesi Önleme ve Araştırma Merkezi’nde görevli araştırmacılara göre, bazı yiyeceklerde de doğal olarak antibiyotik olduğunu ve bu besinler sayesinde korunabildiğinizi belirtiyor. İşte antibiyotik eklenen ve doğal olarak içinde antibiyotik bulunan gıdalar:

Et: İneklere ve tavuklara zaman zaman hasta oldukları için antibiyotik veriliyor. Bu durum birçok ülkede yasaklandı. Ama siz yine de çiğ ete dokunurken dikkatli olun ve bakterilerin ölmesi için eti iyice pişirin.

Süt: Süt veren ineklerde kullanılan antibiyotikler süte geçebiliyor. Çiğ süt yerine pastörize süt almalısınız. Ya da etiketinde antibiyotik bulunmaz yazan sütleri tercih edin.

Bal: Bal geleneksel olarak mevsimsel alerjiler ve mide ülserinin tedavisinde kullanılır. Bal iyi bilinen doğal bir antibiyotiktir.

Sarımsak: Ağız kokusu yapan sarımsak doğal olarak bakterilerle savaşıyor. Sarımsak midenizdeki Helicobacter pylori isimli bakterinin seviyesini düzenliyor.

Mantar: Penisilin, tetrasiklin ve streptomisin gibi birçok büyük antibiyotik mantardan elde edilir. Mantarlar bakterileri öldüren bileşenler üretirler. Ancak etkili olanları seçtiğinizden emin olmalısınız. Mantarların hepsi tıbbi amaçlı değildir. Örneğin, şitaki mantarı kanser, bakteri ve virüsle savaşmasıyla bilinir.

Lahana: Kırmızı lahananın iltihap ve kanser karşıtı özellikleri bulunuyor. Bunun yanında antibakteriyel özelliği de olduğu belirlendi. Ayrıca lahana emziren annelerdeki göğüs enfeksiyonuna da iyi geliyor.

Soğan: Güçlü antibiyotik özelliği olan soğan soğuk algınlığı ve grip mevsiminde tüketilmesi öneriliyor. Soğandaki sülfür bileşenleri ağız bakterisi ile diş eti hastalıklarına yol açan bakterilerle savaşıyor.

Baharatlar ve şifalı otlar: Kullandığınız çeşit çeşit baharatlar yemeklerinize lezzet katıyor. Bunlar mikrobik gelişimi de geciktiriyor. Cornell Üniversitesi’ndeki bilim adamları yenibahar ve keklik otunun temas halinde bakterilerin yüzde 100’ünü öldürdüğünü tespit etti. Aynı zamanda kekik, tarçın, kimyon, tarhun otu bakterilerin yüzde 80’ini yok ediyor. Safranda bulunan bileşen anti-kanser ajanıdır, antiinflamatuar özelliği olan bir antioksidandır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin