Avrupa Konseyi uyardı: AYM mağdurlar konusunda işlem yapmazsa devre dışı kalır! [ABDULLAH BOZKURT]

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Strasbourg’ta olduğu gün sert bir açıklama yaparak, Anayasa Mahkemesi’nin mağdurlar konusunda işlevini yapmaması durumunda devre dışı kalacağı uyarısında bulundu.

Konseyin icra organı Bakanlar Komitesine katılmak için Strasbourg’a gelen Bekir Bozdağ, buradaki kapalı toplantıda diğer üyelere bilgi verdiği gün, Genel Sekreter’den ültimatom gibi açıklama geldi.

Aylardır tutuklu olarak hapishanede kalan kişilerinin durumu “kritik” diyen Jagland, “Eğer bu davalar yakın bir tarihte Türk Anayasa Mahkemesi tarafından çözüme kavuşturulmaz ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), muhtemelen bunun etkili bir iç çözüm yolu olmadığına kanaat getirecek ve bu şikâyetleri direk incelemeye başlayacaktır” dedi.

Bu, AİHM’in, Anayasa Mahkemesine tanıdığı bireysel şikayetler konusunda etkili bir mekanizma olduğu kanaatinin değişmesi anlamına gelecek. Olağanüstü şartlar durumunda, AİHM, iç hukuk yollarının tüketilmesinin gerekmediği yönünde içtihat kararı alabiliyor.

OHAL uygulamalarına dair hükümetin kuracağı inceleme komisyonunu da değerlendiren Genel Sekreter, bu komisyonun işten çıkarmalar, el koymalar, kapatılan kurumlar, basın kuruluşları ile ilgili kararları inceleyeceğini ancak bu yapılan bu incelemelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemsi içtihat kararlarına göre olmasının ve bağımsız heyet tarafından yapılmasının elzem olduğunu vurguladı.

Gerek ihraç edilenler gerekse tutuklulara yönelik muamelelerin hukuki güvencelerden uzak olamayacağını belirten Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, her halükarda bütün mağdurların AİHM’e başvuru hakkının saklı olduğuna vurgu yaptı.

Jagland, Adalet Bakanı Bozdağ ile yaklaşık bir saat görüşme de yaptı.

Türkiye’nin de tam üye olduğu Avrupa Konseyi’nde son zamanlarda ardı ardına gelen raporlarda, Ankara’ya yönelik ağır eleştiriler yer alıyor. En son İnsan Hakları Komiseri’nin yayınladığı raporda, gazetecilere yönelik davaların boş olduğuna vurgu yapılmış ve siyasi kaygılarla açıldığı kanaati ifade edilmişti. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) de, Türkiye’yi resmen gözetim sürecine alıp almama konusunu yüksek sesle tartışıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin