Anadolu kulüplerine yağan yıldızlar [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

Samuel Eto’o, Wagner Love, Asamoah Gyan son dönemde Anadolu kulüplerine gelen dünyaca ünlü futbolcular. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş ham maddi hem de sportif başarı açısından ünlü yabancı futbolcular için cazibe merkezi. Adı Edirne-Kars arasına hapsolmuş Anadolu kulüpleri için yıldız oyuncu transferi hiç de kolay değil. Ancak Anadolu kulüplerinin makus talihi son yıllarda değişmeye başladı. İşte Anadolu’ya yağan birazda yaşı ilerlemiş dünyaca ünlü yıldızların serüveni.

MALATYA’DA ÜÇ SAMBACI

Takvim yaprakları 1988’i gösterirken Malatyaspor’un sansasyonel başkanı Nurettin Güven, 1982 Dünya Kupası’nda Brezilya’nın kadrosunda yer almış Eder, Serginho ve kaleci Carlos’u İstanbul’a getirerek, renklerine bağladı. Kaleci Carlos, 1986 Dünya Kupası finallerinde Brezilya’nın kalesini korumuş 400 dakika gol yememiş bir isimdi. Samba futbolunun yaşları ilerlemiş bu yıldızlarının Malatyaspor’a maliyeti o yılların rakamıyla 3,5 milyar olurken, Eder lig başlamadan önce, kimseye haber vermeden ülkesine döndü. Serginho bir, kaleci Carlos 2 yıl Malatyaspor formasını giydi. Sıradan bir performans gösterdiler ama Anadolu kulüplerine gelen ilk yıldızlar olarak adlarını tarihe yazdırdılar.

SPOR BASINININ ABARTMASI DEĞİLMİŞ

Anadolu’ya gelen en önemli yıldız şüphesiz Samuel Eto’o. Real Madrid ve  Mallorca formalarını giydikten sonra 5 yıl top koşturduğu Barcelona’da dünyanın adını ezberlediği bir forvet olan Eto’o, İnter, Anzhi, Chelsea, Everton ve Sampdoria maceralarından sonra 2015’te Antalyaspor ile anlaştı. Önceleri spor gazetelerinin uydurması sanılan bu transfer, gerçekten de oldu. Eto’o ilerleyen yaşına rağmen profesyonelliğin gereğini yerine getirip, takımına maksimum katkı sağladı. Eto’o kim mi? Kazanmadık kupa bırakmamış bir dünya yıldızı!

SAMBACI GOL KRALI OLDU

Türk futbolseverler Wagner Love adını geçen yıl transfer olduğu Alanyaspor ile duydu ama Brezilyalı oyuncu 2000’li yılların başında gelecek vaat eden en önemli yeteneklerden biri olarak gösterildi. Palmeiras’ta gösterdiği performansla 20 yaşında kendini CSKA Moskova’da bulan Love, uzun yıllar Rus liginde ter döktü. Ancak ilerleyen yıllarda pek beklentileri karşılayamadı. Yine de 2004-07 arasında Brezilya milli takım formasını 20 maçta giydi. 2015’te geldiği Corinthians’ta yeniden kendini bulan Love’un, tarihinde ilk kez Süper Lige çıkan Alanyaspor’a transfer olması sürpriz olmuştu. Love kalitesini geldiği ilk yılda ligimizin gol kralı olarak gösterdi.

AJAX’IN YILDIZI, ANADOLU’DA 12 MAÇ OYNADI

Tijani Babangida adını Nijerya’nın 1996 Olimpiyat Oyunları’nda yaşadığı şampiyonlukla duyduk. Ardından 1998 Dünya Kupası’nda milli takımdaki performansıyla ama daha çok 1996-2000 arasında formasını giydiği Ajax’taki iz bırakan futboluyla tanıdık. 2001’de Gençlerbirliği’ne kiralık olarak gelen Babangida, 12 maçlık Türkiye kariyerinde taraftarlarda iz bırakmayı başarmıştı.

ALMAN LİGİNDE FIRTINALAR ESTİRDİ

Samsunspor, Aksihar, Konyaspor, Eskişahirspor ve Sivasspor formalarını giymesinden dolayı adeta bizden biri muamelesi gören Theofanis Gekas, yıldızını Panathinaikos’ta parlattıktan sonra uzun yıllar Bundesliga’da top koşturdu. VfL Bochum, Bayer Leverkusen, Hertha Berlin ve Frankfurt formalarını giyen Gekas, gol yollarındaki ustalığıyla adından uzun süre söz ettiren bir isim oldu. Gekas’ın Bundesliga’dan Samsunspor’a gelmesi olay olmuştu.

CEM UZAN’IN İSTANBULSPOR’U

Cem Uzan tarafından satın alınan İstanbulspor, Aykut Kocaman, Oğuz Çetin, Sergen Yalçın gibi yıldızları transfer etmişti. Bu isimlerin yanına Rusların ünlü forveti Oleg Salenko’yu aldı. Salenko, 1994 Dünya Kupası finallerinde Kamerun’a attığı 5 golle hafızalara kazındı. Dünya kupası finalleri tarihinde bir maçta en çok gol atan oyuncu olan Salenko, İstanbulspor formasıyla da 11 gole imza attı.

ROBERTO CARLOS SAĞOLSUN!

Brezilyalı Cicinho, Real Madrid’in büyük ümitlerle transfer ettiği ancak sakatlığından dolayı 6 ay futboldan uzak kalmasıyla beklentilere cevap veremeyen biri olmuştu. 2007’de geldiği Roma’da eski başarılı günlerine dönen Cicinho, sağ bekte hızı ve isabetli ortalarıyla dikkatleri çekti. 2013’te Cicinho’nun Sivasspor’a gelmesi kulüp tarihinin en önemli transferinden biri olarak kayda geçti. Bu transferin gerçekleşmesinde o dönem Sivasspor’u çalıştıran Roberto Carlos’un payı elbette büyüktü.

BARCELONA’DAN KONYASPOR’A

Stuttgart ve Arsenal formalarıyla gösterdiği başarıdan dolayı Avrupa’nın en iyi orta sahalarından biri olan Belaruslu Alexander Hleb, 2008’te geldiği Barcelona’da fazla bir varlık gösteremedi. 2012’de BATE Borisov’a transfer olan Hleb’in yolu 2014’te Konyaspor ile kesisti. Bundesliga, Premier Lig ve La Liga’da top koşturan Hleb, Konyaspor’da başarılı bir performans ortaya koydu. Hleb, daha sonra iki farklı dönemde Gençlerbirliği formasını da giydi.

ADA BASINININ GÜCÜNE GİTTİ!

1997’de Aston Villa’da profesyonel kariyerine başlayan Darius Vassell, uzun yıllar Ada’da adından söz ettiren bir isim oldu. 8 yıllık Aston Villa yıllarının ardından 2005-09 arasında Manchester City formasını da giyen Vassell, 2009’da Ankaragücü’ne sürpriz bir imza attı. İngiltere milli formasını giymiş, yıllarca Premier Lig’de top koşturmuş Vassell’in Ankaragücü gibi adını Avrupa’da kimsenin duymadığı bir takıma gelmesi Ada basını tarafından hayretle karşılanmıştı. 1 yıl Ankara’da kalan Vassell, kariyerini 2012’de Leicester City’de noktalayacaktı.

BU SEZON GYAN GOL KRALI OLUR MU?

Ve son olarak Kayserispor bu sezon kadrosuna Asamoah Gyan’ı kattı. Udinesse, Rennes ve Sunderland formalarını giyen Asamoah Gyan’ın adını en çok Gana milli takımıyla duyduk. 31 yaşındaki forvet 100 maçta milli formayı giyerken, 49 gole imza attı. Ünlü golcü bu sezon Kayserispor’un en büyük umutlarından bir tanesi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin