Almanya’da Sabah’ın hesaplarına el kondu

HABER | SEMİH ARDIÇ

Sabah gazetesinin Almanya’daki hesaplarına Maliye Bakanlığı tarafından el konuldu. Son 10 senenin hesapları üzerinde yapılan teftişte bazı usûlsüzlükler tespit edilmiş ve şirkete geçen Mart ayında 675 bin Euro (yaklaşık 3 milyon TL) ceza kesilmişti.

Bakanlık teftişinde gazetenin 10 senedir kasten zarara uğratıldığı tespit edildi. Buna göre günde yaklaşık bin adet satan gazeteye, Türkiye’den mutad her ay on binlerce Euro gönderildi ve şirket bu şekilde ayakta tutuldu. Buna rağmen zarara rağmen işe alınanlara ‘transfer ücreti’ ve ‘yüksek maaş’ ismi altında yüklü ödemeler yapılması dikkat çekti. Ayrıca malî müfettişler işten çıkarılanlara dava olmadan yüksek tazminatlar verilmesini de zabıtlara geçirdi.

SABAH CEZAYI ÖDEMEYİ KABUL ETTİ

Rapor muvacehesinde Almanya Maliye Bakanlığı, şirketten son 5 yılın zararını talep etti. Ancak daha sonra Sabah uzlaşma teklif etti ve sadece 2015 malî senesine ait cezayı ödemek istediğini bildirdi. Maliye Bakanlığı’nın talebi kabul ettiği ve bahse konu ceza ödenene kadar şirketin hesaplarına el koyduğu belirtiliyor.

Hesaplara el konulduğu için gazetenin satış ve ilan gelirleri doğrudan bakanlığın kasasına gidiyor. Bakanlığın şu ana kadar cezanın ne kadarını tahsil ettiği bilinmiyor.

İTİRAF GİBİ MANŞET

Vergi cezasını Sabah gazetesi kendi sayfalarından da teyit etti. Gazetenin haberinde ceza kararının ‘siyasi gerekçelerle’ verildiği iddia edildi.

‘Susturamazsınız’ manşetinde, “Sabah’ın Avrupa’da ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalan 5 milyon Türk’ün sesi olması, Almanya’nın insan hakları ihlallerini duyurması Angela Merkel yönetimini rahatsız etti. 15 Temmuz’da Türkiye’yi kana bulayan ..TÖ ve eli kanlı PKK gibi terör örgütlerinin üssü haline gelen Almanya, hukuk dışı vergi cezalarıyla Sabah’ı susturmaya kalkıştı.” ifadeleri kullanıldı.

İDARECİLERE CEZA DAVASI AÇILABİLİR

Sabah’a matuf müeyyideler para cezası ile mahdut kalmayabilir. Konuya yakın bir kaynak, gazetenin idarecilerine karşı ceza davalarının açılabileceğini aktardı.

Zira şirket zarar ettiği halde iflasını vermeyen ya da iflas talebinde bulunmayan ortak ya da idareciler hakkında Alman Ceza Kanunu’nda (Strafgezetsbuch/STGB) hapis cezası hükümleri mevcut. Zarar eden şirkete niçin kaynak aktarıldığını ve bu paranın kaynağını öğrenmek için savcının Sabah’ın idarecilerinin ifadesini alabileceği kaydediliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin