Adalet Bakanı: Öcalan ile görüşme yasağı kaldırıldı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Abdullah Öcalan’ın görüşme yasağının kaldırıldığını açıkladı. Gül, Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla yaptığı görüşmeye dair, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” açıklamasında bulundu.

Öte yandan 7 Mayıs tarihinde Türkiye’ye gelen Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin, Abdullah Öcalan’ın bulunduğu İmralı Cezaevini denetlediği öğrenildi.

Öcalan’ın avukatları ise 6 Mayıs’taki açıklamada, söz konusu yasağın 2 Mayıs’taki görüşmeden iki hafta kadar önce kalktığının duyurulduğunu aktardı. Avukatlar, sonrasında bir görüşme olmadığını, aile görüş yasağının da sürdüğünü belirtti.

ASRIN HUKUK BÜROSU’NDAN AÇIKLAMA

Asrın Hukuk Bürosu, konuyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklama şu şekilde:

“Adalet Bakanlığı, müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan ile avukat görüşmelerinin gerçekleşmesine dair mahkemenin kısıtlılık kararının kaldırıldığını ve Sayın Öcalan ile görüşme imkânının sağlandığını kamuoyu ile paylaşmış bulunmaktadır.

Müvekkilimiz Sayın Öcalan ile 2 Mayıs tarihinde bir avukat görüşmesi yaptığımızı, 6 Mayıs tarihli basın açıklamamızda kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu açıklamada avukat görüşünü yasaklayan Hâkimlik kararının itirazlarımız üzerine Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmış olduğunu da ifade etmiştik.

Bununla birlikte 2 Mayıs 2019 tarihinde yapmış olduğumuz görüşmeden sonra her gün yenilediğimiz başvurularımıza rağmen yeni bir görüşme halen sağlanabilmiş değildir. Sayın Öcalan ile aile görüş başvuruları ise, 22 Nisan 2019 tarihli yeni bir disiplin cezası gerekçe gösterilerek mahkeme kararı ile engellenmeye devam etmektedir.

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında da ifade edildiği üzere, zaten hukuka aykırı olan yasak kararı da kalktığından, avukat görüşmelerinin periyodik olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Sayın Öcalan’ın avukat ve aile görüşmesi ile mektup, telefon ve diğer iletişim haklarını da kapsayan yasal haklarının bir bütün olarak tesisi hukuki bir zorunluluktur. Bu açıdan bizler adalet/yargı mekanizması açısından en yetkili kurumlardan biri olan Adalet Bakanlığı’nın bu açıklamasını hukuken yapılması gerekenlerin ifadesi olarak değerlendiriyor ve tüm yargısal ve idari kurumları hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz.

Ek olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) de 2016 Nisan’dan bu yana ilk kez İmralı adasını ziyaret ettiği paylaşılmıştır. CPT’nin gerçekleştirmiş olduğu ziyarete dair öneri ve tespitlerini içeren raporunu en kısa sürede açıklamasını bekliyor ve sürecin takipçisi olması konusundaki beklentimizi ifade ediyoruz.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin