2017 Nobel Barış Ödülü ICAN’ın

HÜSREV GÜLEÇ – OSLO, Tr724

2017 Nobel Barış Ödülü, Uluslararası Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası (ICAN) layık görüldü.

Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, nükleer silah kullanımı halinde nasıl bir insani felaket yaşanağına dikkat çekmeleri sebebiyle ödülün ICAN’a verildiğini açıkladı.

Uluslararası Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası Beatrice Fihn, kararın şaka olmasından çok korktuğunu dile getirdi. Fihn birçok ülkede var olan nükleer silahlarının yasaklanması konusunda çaba göstereceklerini kaydetti.

Konuşmasında BM Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’na da değinen Fihn, antlaşmaya göre nükleer silahların yasak doluğunu hatırlattı. Nükleer silahlarına sahip olan, onları geliştirenlerin uluslararası arenada ciddi cezalara çarpılacağını belirtti.

‘ANTLAŞMAYA İMZA ATMAYACAĞIZ’

Kurumu tebrik eden Norveç Başbakanı Erna Solberg, kurumun, sivil toplumu bir arada tutmak ve nükleer silahsız bir dünya için çok çalıştığını ve bu nedenle ödülü hakkettilerini söyledi.

Solberg, Norveç olarak nükleer silahsız bir dünya istediklerini, ancak antlaşmaya, NATO’yu zayıflatacağından dolayı imza atmayacaklarını duyurdu.

Cenevre merkezli Uluslararası Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası (ICAN), 2007’de Avusturalya’da kuruldu. Kuruma 101 ülke üye. 25 Norveçli kurumda gruba üye.

1901’den bu yana verilen Nobel Barış Ödülüne ise, 2017’ye kadar 318 kişi ve kurum layık görüldü.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin