136 gün önce kaçırılan Erkan Irmak’ın eşi: AİHM 10 günde cevap verdi, Türkiye’deki kurumlar aylardır tek cevap vermiyor

Ankara ve İstanbul’da yaklaşık 5 ay önce kaçırılan isimlerden hala haber alınamıyor. Son dönemde kaçırılan 6 kişiden biri olan Erkan Irmak’ın eşi Nilüfer Irmak yaşadıklarını TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun youtube üzerinden yaptığı yayınına katıldı. 136 gün önce katılan eşini bulmak için başvurulacak her makama müracat ettiklerini ancak cevap alamadıklarını kaydeden Nilüfer Irmak, ‘AİHM’den 10 günde cevap aldık, Türkiye’deki kurumlardan tek bir cevap alamadık.” dedi.

İstanbul’da kaçırılan Erkan Irmak’ın kaçırılmasının üstünden 136 gün geçtiğini hatırlatan Gergerlioğlu, evinden çıktığında üstüne atlayarak onu derdest ettiklerini belirtti. Gergerlioğlu, “Bir hukuk devletinde gözaltı süreleri yöntemleri bellidir. Legalite dışında yaşanan her olayla ilgili mutlaka açıklama yapılmalı. Bu ülkenin her yanında MOBESE kameraları var, bu kişilerin bulunması çok kolay. Bu açıdan adım atılmalı artık. Gökman Türkmen Antalya’dan 5 ay önce kaçırıldı. Kaçırılan 6 kişinin ismi bir dosyada yer alıyordu. Özgür Kaya Ankara’dan 5 ay önce kaçırıldı. Yasin Uğan da aynı zaman diliminde kaçırıldı. Halen bir açıklama yapılmadı. Mustafa Yılmaz 128 gündür kayıp. Defalarca bu fotoğrafları gösteriyorum. TBMM’de bunları gösterdim, nerede bu insanlar açıklama yapın, dedim. Yine ses seda yok. Burası nasıl bir ülke anlamak mümkün değil. Salim Zeybek de 126 gündür kayıp. Ulusal ve uluslararası baskılar maalesef sonuç vermedi, onlar hala bulunamadı. Bizim için bu konu namus konusu. Yaşam hakkı insanların en önemli hakkıdır. Elimizden geleni sonuna kadar yapacağımızı ilan ediyoruz” dedi.

Erkan Irmak’ın eşi Nilüfer Irmak da yaşananları şöyle  aktardı: “ Eşim zaten evde duramıyordu. İşkence, sorgusuz sualsiz olaylar olduğunu bildiği için eve uğramıyordu. O akşam geldi. Oynadı çocuklarla, muhabbet ettik. 11.03’te yolcu ettim. Yol çalışması olan yeri geçti. Evimizin oradaki ortaokul köşesinde yaklaştığında hızla 2 kişi yaklaştı. Camdan yaşananları gördüm, koştular. Ses edemiyorum. Büyük oğlum söylesene anne giderdik dedi. Sabaha kadar uyumadık tabi. Bir avukata gittik. 24 saat beklerler dedi. Emniyet aldıysa gelirler bilgi verilir dendi. Eşimin yakalama kararı olduğunu bilmiyordum bunlar yaşanırken öğrendim. Bekliyorum gelsin biri izah etsin. Olmadı. Emniyet, karakola başvurduk, Vatan emniyete gittik. Anayasa Mahkemesi, savcılıklara başvurduk. Başta güzel ilgileniyorlardı, devlete güveniyorsun yani. Ertesi hafta sert çıkmaya başladılar dedi avukat. Bu dosyaya biz müdahale edemiyoruz demişler. Dosyanız Ankara’ya istendi, oraya gönderdik, demiş. Diğer 4 kişinin de dosya numaraları aynı çıktı. Dosyaya gizlilik kararı olduğu söylendi, bilgiye ulaşamadık. Başvurulabilecek bütün makamlara, Emniyet, İçişleri Bakanlığı her yere başvurduk, hiçbir cevap alamadık. AİHM’e başvurduk, 10 gün içinde cevap aldık oradan. Türkiyedeki kurumlardan cevap alamadık. Adalet Bakanlığı’nın AİHM’e cevap vermesi gerekiyor. Onu da vermediler.”

Kaçırılma ve işkenceleri TBMM gündemine getirdiklerini, AKP’nin bu konuda söz verdiğini belirten milletvekili ise Gergerlioğlu, “Bunların lafta kalmaması için gayret sarf edeceğiz” dedi.

SİVAS KATLİAMLARI, BAŞBAĞLAR KATLİAMLARI OLMASIN ARTIK

Programına 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta bir cinnet halinin yaşandığını, linç ve nefretle Madımak Oteli’nin yakıldığını, Can’ların büyük bir katliamın mağduru olduğunu hatırlatarak başlayan Gergerlioğlu, “Bu hukuksuzlukların devlet eliyle zaman zaman desteklendiğini, ayrımcılığa uğrayan kesimlerden Aleviler büyük bir mağduriyet yaşadı. Büyük bir acı yaşadık” değerlendirmesinde bulundu. Başbağlar’da da bir katliam yaşandığını kaydeden Gergerlioğlu, “Kime yapılırsa yapılsın katliamları şiddetle kınıyoruz” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin